Recepty z Baby leaves
Zapečené baby leaves s kozím sýrem a červenou řepou:
- 4 hrsti baby leaves (např. špenát, rukola, mladý salát)
- 200 g kozího sýra, nakrájeného na plátky
- 2 střední červené řepy, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Rozprostřete baby leaves na pečicím papíru na plechu. Rozložte plátky červené řepy a kozího sýra mezi listy. Zakápněte olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Pečte 10-15 minut, dokud se sýr nerozpustí a získá zlatavou barvu. Podávejte ihned.
Cuketové placičky s baby leaves a jogurtovou omáčkou:
- 2 střední cukety, nastrouhané a vymačkané
- 1 šálek baby leaves, nasekaných
- 2 vejce
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku jogurtu
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř dle chuti
- Olej na smažení
Postup: Smíchejte cukety, baby leaves, vejce, mouku, sůl a pepř v míse. Na pánvi rozpalte olej a lžící naberte směs na pánv. Smažte placičky dozlatova z obou stran. V misce smíchejte jogurt a mletý kmín, podávejte jako omáčku k placičkám.
Baby leaves s grilovanými krevetami a mango:
- 4 hrsti baby leaves
- 500 g oloupaných a zbavených střev krevet
- 1 zralé mango, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce limetkové šťávy
- Sůl a pepř dle chuti
Postup: Na grilu nebo pánvi grilovací pánvi osmažte krevety dozlatova. V misce smíchejte baby leaves, grilované krevety a mango. V malé misce smíchejte olivový olej, limetkovou šťávu, sůl a pepř. Přidejte dresink do salátu a promíchejte. Podávejte ihned.
Baby leaves pesto s těstovinami:
- 4 hrsti baby leaves (např. špenát, rukola)
- 1/2 šálku parmazánu, nastrouhaného
- 1/2 šálku piniových ořechů nebo vlašských ořechů
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 400 g těstovin (např. spaghetti nebo penne)
Postup: V mixéru nebo stolním robotu smíchejte baby leaves, parmazán, ořechy, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Mixujte do hladkého pesto. Uvařte těstoviny dle návodu na obalu. Sceděné těstoviny smíchejte s pestem a dobře promíchejte. Podávejte ihned, případně posypte parmazánem a piniovými ořechy.